Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Πεντέλης

Με αφορμή την συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη με την απερχόμενη δημοτική αρχή για «την αξιολόγηση της πορείας των μελετών και των παρεμβάσεων» ώστε το Πεντελικό δήθεν «να αναβαθμιστεί περιβαλλοντικά και να αποκτήσει ανθεκτικότητα απέναντι στην κλιματική αλλαγή», προειδοποιούμε και την κυβέρνηση και την όποια επόμενη δημοτική αρχή προκύψει πως η Λαϊκή Συσπείρωση Πεντέλης θα είναι απέναντι σε κάθε προσπάθεια αξιοποίησης του βουνού προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων.

Από τις 9 δράσεις για το Πεντελικό που παρουσιάστηκαν και αποτελούν βέβαια μέρος του περίφημου masterplan, οι 6 αφορούν σε ανεξάρτητες μεταξύ τους μελέτες που θα μοιράσουν ζεστό χρήμα στους εκπονητές τους. Μελέτες που έχουν εκπονηθεί, εκπονούνται ή θα εκπονηθούν κατά παραγγελία για να  προλειάνουν το έδαφος και να χρυσώσουν το χάπι της επιχειρηματικής δράσης στο βουνό.

Μελέτες που θα είχαν νόημα αν εκπονούνταν από καλά στελεχωμένες αρχαιολογική και δασική υπηρεσία με μόνιμο προσωπικό από όλους τους συναφείς και απαραίτητους επιστημονικούς κλάδους με σύγχρονο επιστημονικο-τεχνικό εξοπλισμό στη διάθεσή τους. Αλλά πολύ περισσότερο με στόχο ένα σχεδιασμό που θα διασφάλιζε την προστασία του δασικού χαρακτήρα του Πεντελικού προς όφελος των περιοίκων αλλά και όλου του λαού της Αττικής.

Εύηχα και όμορφα λόγια, όπως η δημιουργία δικτύου πεζοπορικών διαδρομών και διαδρομών ποδηλάτου, παροχή υπηρεσιών περιβαλλοντικής εκπαίδευσης (ποιος άραγε θα τις παρέχει και με τι αντίτιμο;) φέρνουν από την πίσω πόρτα επιχειρηματικούς ομίλους και ΜΚΟ ώστε να παρέμβουν στο βουνό και η παρέμβαση αυτή με τη σειρά της να προσελκύει πελάτες ώστε να υπάρχει κερδοφορία. Παραμένει κριτήριο το κέρδος!

Παίζουν με τον πόνο των Πεντελιωτών και των Μελισσιωτών όταν μιλούν «για την προστασία του ορεινού όγκου και των πολιτών, από πλημμύρες, φωτιές, κατολισθήσεις και σεισμούς» και «για ολοκληρωμένο σύγχρονο σύστημα πυρασφάλειας που έχει ήδη εγκατασταθεί και θα επεκταθεί σε όλο το βουνό». Αλήθεια που ήταν αυτό το σύστημα πέρσι όταν σβήναμε τη φωτιά από τις αυλές μας; Τώρα προεκλογικά το θυμήθηκαν;

Όσο για την λεγόμενη «πρότυπη αναδάσωση των 9.500 στρεμμάτων που κάηκαν στην Καλλιθέα Πεντέλης τον Ιούλιο του 2022» είναι στα προσεχώς … ενώ κουβέντα δεν γίνεται για την αναδάσωση σε καμένες περιοχές από προηγούμενες πυρκαγιές ή για τα αναδασωμένα που ξεραίνονται ή πεθαίνουν από αρρώστιες γιατί δεν υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό για τη φροντίδα τους, αφού η Δασική υπηρεσία δεν έχει ούτε έναν δασεργάτη. Ούτε βέβαια για τα δέντρα που κόπηκαν για να μπουν οι νέοι πυλώνες στη Μικρή Καλλιθέα που ειρήστην θω εν παρ’ όδω η εγκατάστασή τους στοίχισε και τη ζωή ενός 25χρονου εργάτη μιας και ως γνωστόν οι εργολαβικές δεν συνηθίζουν να τηρούν τα μέτρα ασφάλειας και προστασίας κατά την εργασία.

Βεβαίως και θα τις εκπονήσουν αυτές τις μελέτες. Με βάση αυτές θα προχωρήσει η «πράσινη ανάπτυξη» στην οποία είναι όλοι τους ταγμένοι και μάλιστα με χρήματα από την τσέπη μας που υποκριτικά ονομάζουν «αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου πόρου». Γιατί ακόμα τα κονδύλια  από τα εθνικά ή ευρωπαϊκά προγράμματα που λένε πως αξιοποιούν από το πορτοφόλι μας βγαίνουν, από τη δική μας φορολόγηση, μισθωτών και συνταξιούχων.

Η δε «πράσινη ανάπτυξη» στην οποία αναφέρονται έχει στο επίκεντρο της τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων από τις επενδύσεις στον τουρισμό, στην εστίαση, στις ΑΠΕ κλπ, και όχι τις ανάγκες των λαϊκών ανθρώπων για ελεύθερους χώρους και πνεύμονες πρασίνου, για αναψυχή, για επαφή με το περιβάλλον και τον πολιτισμό.

Διεκδικούμε για το Πεντελικό, έναν απ’ τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου της Αττικής, αξιοποίηση με βάση τις ανάγκες του λαού της Πεντέλης και της Αττικής, όχι με κριτήριο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων που θέλουν να κερδίσουν. Κανένας από τους υπόλοιπους συνδυασμούς δεν μπορούν να το διεκδικήσουν αυτό, καθώς συμφωνούν με το ρυθμιστικό πλαίσιο που έχει ψηφιστεί για την Αττική. Μέσα σε αυτό, όσα σχέδια (masterplan 1 ή 2) και να έρθουν, δεν θα γίνονται με βάση τις ανάγκες των πολλών.

Γι’ αυτό θα μας βρίσκουν απέναντί τους, για να τους ακυρώσουμε τα αντιδραστικά σχέδια που φέρνουν νέα επιδείνωση στους όρους ζωής του λαού, στην κατοικία, στην αναψυχή, στην πολιτική προστασία.

06/10/2023