ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ -ΕΚΔΗΛΩΣΗ 7 ΜΑΗ του ΚΚΕ, ΠΕΝΤΕΛΗ

 

     Τους 200 εκτελεσμένους της Καισαριανής και ειδικά τους 14  Πεντελιώτες κομουνιστές, αγωνιστές τίμησαν την Κυριακή 7 Μάη , στην Παλαιά Πεντέλη , η Κ.Ο. Μελισσίων-Πεντέλης του ΚΚΕ και το Παράρτημα Μελισσίων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

         Η Ευαγγελία Κρασσά , πρόεδρος του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ αναφέρθηκε στη δράση της ΕΠΟΝ στην περιοχή των Μελισσίων και της Πεντέλης, στο Λόχο του ΕΛΑΣ στην περιοχή , αλλά και στη σύγχρονη επίθεση της Ε.Ε. για την κατασυκοφάντηση της λαϊκής πάλης τη δεκαετία του ’40 με κύριο στόχο την συνείδηση της νέας γεννιάς.

        Ο Κωνσταντίνος Τσιλογιάννης εκ μέρους της Κ.Ο. Μελισσίων –Πεντέλης του ΚΚΕ ανέφερε στην ομιλία του:

«Για το ΚΚΕ και την ΚΝΕ η θυσία των συντρόφων μας αποτελεί οδηγό και φάρο, μας εμπνέει στους σημερινούς και αυριανούς αγώνες, μέχρι την οριστική κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.  Απέδειξαν πως κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος , πως η δύναμη του λαού όταν είναι αποφασισμένος είναι ανεξάντλητη. Στο πρόσωπο τους τιμάμε το μεγαλείο της λαϊκής αντίστασης, της λαϊκής πάλης ενάντια στα δημιουργήματα του καπιταλιστικού συστήματος, όπως είναι ο φασισμός, η κρίση και ο πόλεμος.

Χρέος μας όμως δεν είναι μόνο να τους θυμόμαστε αλλά και να αντλούμε δύναμη και συμπεράσματα από την πάλη τους, από την πάλη της δεκαετίας του ’40. Αντίσταση-ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-Δεκέμβρης 1944- Δημοκρατικός Στρατός μας διδάσκουν πως χρειάζεται πάντα σε όλες τις καμπές του αγώνα, στις νίκες και τις ήττες, σε οποιεσδήποτε συνθήκες Κομμουνιστικό Κόμμα ισχυρό, ριζωμένο στους τόπους δουλειάς, μέσα στους εργαζόμενους. Αποδεικνύεται πως η κατάκτηση της εργατικής-λαϊκής εξουσίας αποτελεί μια σύνθετη διαδικασία που απαιτεί αντοχή, προετοιμασία και πάνω απ’ όλα στοχοπροσήλωση στον τελικό σκοπό.» Και έκλεισε με τα εξής λόγια:

 «Στα τελευταία λόγια του νεαρού αγωνιστή Δημήτρη Σόφη από την Πεντέλη : «Χαίρετε φίλοι. Εκδίκηση. Μάνα μη λυπάσαι. Χαίρε μάνα»  απαντάμε: παίρνουμε τη σκυτάλη από τη θυσία σου και συνεχίζουμε. Το ΚΚΕ δεν υποστέλλει τη σημαία της κοινωνικής απελευθέρωσης , για το σοσιαλισμό-κομμουνισμό. Συνεχίζουμε μέχρι την τελική νίκη.»

            Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με προσκλητήριο των 14 νεκρών, ποιήματα των Ρίτσο, Βάρναλη και Αργουλέ που απήγγειλαν μαθητές καθώς  και με κατάθεση στεφάνων από το ΚΚΕ , την ΚΝΕ  και την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Τα ονόματα των 14 αγωνιστών από την Πεντέλη και τα Μελίσσια:

ΒΑΛΒΗΣ  ΣΠΥΡΙΔΩΝ  , ΒΑΛΒΗΣ  ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ,  ΓΙΑΝΝΑΡΑΚΗΣ  ΣΤΕΦΑΝΟΣ , ΓΚΑΛΓΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ , ΚΑΚΑΒΟΥΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ , ΜΑΡΓΑΝΤΙΝΗΣ  ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΠΑΝΕΤΗ  ΕΛΕΝΗ, ΠΑΝΕΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, ΡΟΖΑΝΗΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΡΟΖΑΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΣΟΦΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΣΟΦΗΣ  ΔΗΜΗΤΡΗΣ , ΤΟΡΒΑΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Advertisements