ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2017 Ανάκαμψη για το κεφάλαιο, με πολλαπλάσια αντιλαϊκά μέτρα

Νέες αντιλαϊκές παρεμβάσεις ύψους 4 δισ. ευρώ ενσωματώνονται στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2017 που κατατέθηκε χτες στη Βουλή, με βασικούς άξονες την απογείωση της φοροληστείας απέναντι στα λαϊκά στρώματα και την παραπέρα διάλυση της γκάμας των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών.

Από τη μια πλευρά και ενώ ο εκτιμώμενος ρυθμός οικονομικής ανάκαμψης για το 2017 διαμορφώνεται σε 2,7%, την ίδια ώρα η απόδοση των αντιλαϊκών μέτρων της επόμενης χρονιάς είναι υπερτριπλάσια σε σχέση με αυτά του 2016 (1,41 δισ. ευρώ), τα οποία βέβαια διατηρούνται «μέχρι κεραίας», όπως και το σύνολο των παρεμβάσεων που κλιμακώθηκαν στο πλαίσιο και των τριών μνημονίων. Σε αυτό το πλαίσιο, το καθαρό ταξικό πρόσημο του νέου κρατικού προϋπολογισμού υπέρ του εγχώριου κεφαλαίου, οι προβλέψεις του και τα αντιλαϊκά μέτρα που περιλαμβάνει, αποδεικνύουν ανάγλυφα τον απόλυτα ψευδεπίγραφο χαρακτήρα της «επιχειρηματολογίας» της συγκυβέρνησης περί… «δίκαιης ανάπτυξης», αλλά και τον κάλπικο χαρακτήρα της προπαγάνδας της κυβέρνησης, και συνολικά των αστικών επιτελείων, ότι η επάνοδος σε ρυθμούς καπιταλιστικής ανάκαμψης θα φέρει τάχα ανακούφιση στο λαό. Αλλωστε, η ανάπτυξη στον καπιταλισμό είναι υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων και σε βάρος των εργαζομένων, δεν υπάρχει «δίκαιη ανάπτυξη».

Τα βασικά μεγέθη

Οι νέες «δημοσιονομικές παρεμβάσεις» για τα έτη 2016 – 2017 υπολογίζονται σε 4 δισ. ευρώ και αποτελούνται από μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα με αντίστοιχη απόδοση σε ετήσια βάση από το 2017 και βέβαια για τα επόμενα χρόνια.

— Από αυτά, ποσά ύψους περίπου 3,1 δισ. ευρώ προέρχονται από τις αυξήσεις των αντιλαϊκών φόρων και περίπου 960 εκατ. ευρώ (από 900 εκατ. στο προσχέδιο προϋπολογισμού) από τις περικοπές δαπανών, που αφορούν σε λαϊκές ανάγκες.

Στα 716,7 εκατ. ευρώ φτάνουν οι μειώσεις των συντάξεων, μετά τις «παρεμβάσεις» στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου.

— Το ΑΕΠ εκτιμάται στα 180,8 δισ. ευρώ με ρυθμό ανάκαμψης 2,7% σε σύγκριση με το 2016.

Τα λεγόμενα πρωτογενή πλεονάσματα εκτοξεύονται στο 2% του ΑΕΠ και μάλιστα ψηλότερα από το «μνημονιακό στόχο» (1,75%) ως «μαξιλάρι ασφαλείας» για τυχόν αποκλίσεις από τους αντιλαϊκούς στόχους.

Εντείνεται η φοροληστεία του λαού

Σε συνέχεια των αντιλαϊκών φόρων που έχουν ήδη επιβληθεί, οι νέοι ειδικοί φόροι και τα τέλη που θα εφαρμοστούν από 1/1/2017, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:

— Ανατιμήσεις ειδικών φόρων σε καύσιμα κίνησης (439,6 εκατ. ευρώ).

— Επιβολή τέλους στη σταθερή τηλεφωνία (54,2 εκατ. ευρώ).

— Αύξηση φόρων σε τσιγάρα, προϊόντα καπνού και στο ηλεκτρονικό τσιγάρο (142 εκατ. ευρώ).

— Νέος φόρος στον καφέ (62 εκατ. ευρώ) κ.ά.

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, ο νέος κύκλος της αντιλαϊκής φοροληστείας ξεκίνησε από την 1η Οκτώβρη, με την κατάργηση των επιστροφών φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, ενώ από τις 15/10, με την έναρξη της χειμερινής περιόδου, θα εφαρμοστούν οι νέες τρανταχτές ανατιμήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης της λαϊκής οικογένειας λόγω αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Ταυτόχρονα, η φοροληστεία σε βάρος των εργαζομένων και του λαού μέσα στο 12μηνο του 2017 θα πάρει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις από μέτρα που άρχισαν να κλιμακώνονται από το β’ εξάμηνο του 2016. Η συνολική πρόσθετη επιβάρυνση από τον ΦΠΑ (24% από 23%) στη διετία 2016 – 2017 φτάνει στα 437 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, από την «αναμόρφωση του κώδικα φορολογίας εισοδήματος» (νέες μειώσεις του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους κ.ά.) προβλέπονται ακόμη 966 εκατ. ευρώ.

Το σύνολο των φορολογικών εσόδων αναμένεται σε 46,86 δισ. ευρώ (από 45,8 δισ. το 2016), με περαιτέρω διόγκωση 2,3%.

Την ίδια ώρα, όπως προκύπτει από το σχετικό πίνακα, η μάζα των φόρων στα κάθε είδους «νομικά πρόσωπα» θα μειωθούν το 2017 κατά 7% (στα 3,24 δισ. από 3,49 δισ. το 2016) και αυτό παρά την αύξηση του ΑΕΠ, άρα και τη διόγκωση της συνολικής κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Αυτό δείχνει δραστική μείωση της φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών, ανεξάρτητα από τον τρόπο που αυτό θα γίνει.

Οι άμεσοι φόροι σε φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι κ.ά.) αναμένεται να απογειωθούν σε ποσοστό 14,5% (9,17 δισ., από 8 δισ. ευρώ).

Οι έμμεσοι φόροι (ΦΠΑ και άλλα χαράτσια) που φορτώνονται στη λαϊκή κατανάλωση αναμένεται να διογκωθούν κατά 5,6%, στα 26,4 δισ. από 25,1 δισ. το 2016.

Νέα προνόμια στο κεφάλαιο

Την ίδια ώρα, σχετικά και απόλυτα, ο ταξικός προσανατολισμός και η αναδιανομή πλούτου σε όφελος του εγχώριου κεφαλαίου διαπερνούν έναν προς έναν και όλους μαζί τους κωδικούς του νέου κρατικού προϋπολογισμού.

Μεταξύ άλλων:

Η κρατική δαπάνη για τη στήριξη του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) μέσω του εθνικού σκέλους διογκώνεται κατά 250 εκατ. ευρώ, στο 1 δισ. ευρώ (από 750 εκατ. το 2016). Και, βέβαια, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η νομοθετική ρύθμιση για το δημοσιονομικό «κόφτη» εξαιρεί ρητά και κατηγορηματικά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των κρατικών προϋπολογισμών, το οποίο αποτελεί ένα ακόμη αποφασιστικό εργαλείο στήριξης των καπιταλιστών, την ίδια στιγμή που στο στόχαστρο μπαίνουν δαπάνες που αφορούν λαϊκές ανάγκες.

Την ίδια ώρα, το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού προβλέπει νέες φορολογικές απαλλαγές, ύψους 20,4 εκατ. ευρώ, για τις ισχυρές επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο νέο λεγόμενο «αναπτυξιακό νόμο».

Ιδιωτικοποιήσεις και κρατικό χρέος

Στα 2,6 δισ. ευρώ εκτιμώνται τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις για το 2017, έναντι ποσού ύψους 500 εκατ. ευρώ το 2016. Οπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, το 2017 αναμένεται να ολοκληρωθούν η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, η «συναλλαγή» στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται διαγωνισμοί, μεταξύ των οποίων, η πώληση του 67% στον ΟΛΘ, του 100% της ΕΕΣΣΤΥ, η παράταση της σύμβασης παραχώρησης στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», η «Εγνατία Οδός» κ.ά.

Την ίδια ώρα, το κρατικό χρέος σε απόλυτα μεγέθη θα συνεχίσει σε αυξητική πορεία και αναμένεται να φτάσει τα 319,2 δισ. ευρώ το 2017 από 315,4 δισ. το 2016.

Η διόγκωση του χρέους κατά 3,8 δισ. ευρώ αποδίδεται κυρίως στην κάλυψη των ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού και στη χρηματοδότηση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους σε ιδιώτες. Ως ποσοστό του ΑΕΠ, το χρέος αναμένεται να μειωθεί την προσεχή χρονιά στο 176,5%, ως αποτέλεσμα του ρυθμού ανάκαμψης (2,7%).

rizospastis.gr

Advertisements