Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τα μέτρα αντιπυρικής προστασίας

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη για τα μέτρα αντιπυρικής προστασίας.

Αναλυτικά, το κείμενο:

«ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Θέμα: Για τα μέτρα αντιπυρικής προστασίας.

Μπαίνουμε ήδη στο δεύτερο μήνα της αντιπυρικής περιόδου και τα μέτρα αντιπυρικής προστασίας είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Η κυβέρνηση αρκείται σε συζητήσεις και συσκέψεις, χωρίς ουσιαστικά μέτρα μπροστά στην κατάσταση των ελλείψεων και προβλημάτων που έχουν διαμορφωθεί. Όλοι οι υπεύθυνοι φορείς αναγνωρίζουν ότι τη φετινή χρόνια θα είναι δύσκολο το έργο της αντιπυρικής προστασίας.

Ας μην ισχυριστεί η κυβέρνηση ότι παρέλαβε «καμένη γη». Το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο καταστροφής και εμπορευματοποίησης των δασών το γνωρίζει, καθώς και το αποτυχημένο πλαίσιο της αντιπυρικής προστασίας. Ένα διαχρονικό έγκλημα που ξετυλίγεται από τις κυβερνήσεις που αφήνει τα δασικά οικοσυστήματα της χώρας ανοχύρωτα.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα και χρηματοδότηση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών είναι τεράστια, ενώ ο αντιπυρικός σχεδιασμός ακολουθεί την «πεπατημένη» με σχέδια που επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο. Καμιά ουσιαστική παρέμβαση δεν έχει γίνει στο δασικό οδικό δίκτυο, δεν έχουν καν δρομολογηθεί οι αντίστοιχες πιστώσεις και οι μελέτες στα δασαρχεία μένουν στα χαρτιά αφού δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες πιστώσεις. Τα πρώτα γεγονότα πυρκαγιών που έκαναν σποραδικά την εμφάνισή τους σε δάση της Αττικής (Υμηττός) αναδεικνύουν την κατάσταση του δασικού οδικού δικτύου ως μείζον ζήτημα. Όλο το δίκτυο δασικών δρόμων της χώρας είναι ασυντήρητο. Καμιά παρέμβαση ακόμα για τους αναγκαίους καθαρισμούς – απομάκρυνση της βλάστησης, η οποία αποτελεί εύφλεκτη καύσιμη ύλη στα περιαστικά δάση, εργασίες οι οποίες συνήθως γίνονται από τους δήμους και τους συνδέσμους των ΟΤΑ.

Στην Αττική τη μερίδα του λέοντος των αντίστοιχων πιστώσεων τις διαχειρίζονται δυστυχώς οι σύνδεσμοι και οι δήμοι και όχι τα αρμόδια δασαρχεία (που έχουν και την κύρια ευθύνη για κάθε προληπτικό μέτρο αντιπυρικής προστασίας των δασών και δασικών εκτάσεων). Όμως, ακόμη κι αυτές άργησαν να κατανεμηθούν με αποτέλεσμα να μην έχει υλοποιηθεί κανένα έργο αντιπυρικής προστασίας. Οι πιστώσεις στους δήμους κατανεμήθηκαν μόλις στα μέσα Μάη ενώ τα δασαρχεία ακόμη περιμένουν. Τα παρατηρητήρια και η φύλαξη των περιαστικών δασών έχει γίνει υπόθεση των διαφόρων εθελοντικών οργανώσεων και μόνο, ενώ τα δίκτυα πυροσβεστικών κρουνών, υδατοδεξαμενών είναι ανεπαρκή και ασυντήρητα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κυβέρνηση:

Ποια είναι τα μέτρα και ποιος ο σχεδιασμός για την προστασία των περιαστικών δασών για τη φετινή αντιπυρική περίοδο και με ποια έκτακτα μέτρα θα γίνει προσβάσιμο το δασικό οδικό δίκτυο σε όλη τη χώρα. Σε ποιες περιοχές της χώρας εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα και πως σκέφτεται να το αντιμετωπίσει η κυβέρνηση;

Υπάρχουν οι απαραίτητες για την αντιπυρική προστασία μελέτες στα δασαρχεία; Ποιες πιστώσεις έχουν εξασφαλισθεί για την υλοποίησή τους και πότε χρονικά θα υλοποιηθούν;».

Advertisements