ΤΟ ΚΚΕ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΥΣ ΕΚΤΕΛΕΣΜΕΝΟΥΣ ΠΕΝΤΕΛΙΩΤΕΣ

 

Η Κομματική Οργάνωση Μελισσίων-Πεντέλης του Κ.Κ.Ε. και το Παράρτημα Μελισσίων της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης-Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας πραγματοποίησαν την Κυριακή 3 Μάη στο Μνημείο Πεσόντων στην πλατεία Χαραυγής εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους 14 Πεντελιώτες κομμουνιστές που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του ’44 στην Καισαριανή από τους Γερμανούς.

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό εκ μέρους του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. Τονίστηκε η ανάγκη απόκρουσης της παραχάραξης των ιστορικών γεγονότων, της αποσιώπησης του ρόλου της Σοβιετικής Ένωσης και των Κομμουνιστικών Κομμάτων στην Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

Στην ομιλία εκ μέρους της Κ.Ο. Μελισσίων-Πεντέλης του ΚΚΕ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων: «Η Κ.Ο. Μελισσίων-Πεντέλης τιμά σήμερα τους 14 κομμουνιστές ήρωες από την Πεντέλη που εκτελέστηκαν μαζί με τους 200 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την 1η Μάη 1944. Ήταν τα αντίποινα των Γερμανών για το θάνατο ενός στρατηγού τους και τριών αξιωματικών στη Λακωνία 5 μέρες πιο πριν. Και οι 200 ήταν πρώην κρατούμενοι-εξόριστοι από τη δικτατορία Μεταξά στην Ακροναυπλία, την Ανάφη, τον Αϊ-Στράτη και άλλους τόπους μαρτυρίων.

Αταλάντευτοι αγωνιστές μέχρι και στην πορεία προς το θάνατο. Όπως για παράδειγμα ο νεαρός Πεντελιώτης Δημήτρης Σόφης που με μόλις οκτώ λέξεις έγραψε στο σημείωμα που πέταξε από καμιόνι στο δρόμο από το Χαϊδάρι στην Καισαριανή : «Χαίρετε φίλοι. Εκδίκηση. Μάνα μη λυπάσαι. Χαίρε μάνα».

            Επίσης διαβάστηκε το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Σκοπευτήριο Καισαριανής» και έγινε προσκλητήριο νεκρών. Στεφάνια κατέθεσαν η Κ.Ο. Μελισσίων-Πεντέλης του ΚΚΕ , ενώ συγκινητική ήταν η κατάθεση στεφανιού εκ μέρους του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ από την μαχήτρια του Δημοκρατικού Στρατού συντρόφισσα Δήμητρα Παυλίδου. Στεφάνια και λουλούδια κατέθεσαν επίσης οι οικογένειες πολλών εκ των εκτελεσθέντων.

IMG_2414 IMG_2425 IMG_2429IMG_2418 

Τα ονόματα των εκτελεσμένων κομμουνιστών από την Πεντέλη:

ΒΑΛΒΗΣ  ΣΠΥΡΙΔΩΝ

ΒΑΛΒΗΣ  ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

ΓΙΑΝΝΑΡΑΚΗΣ  ΣΤΕΦΑΝΟΣ

ΓΚΑΛΓΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΚΑΚΑΒΟΥΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΜΑΡΓΑΝΤΙΝΗΣ  ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΠΑΝΕΤΗ  ΕΛΕΝΗ

ΠΑΝΕΤΗΣ  ΧΡΗΣΤΟΣ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΡΟΖΑΝΗΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΡΟΖΑΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΣΟΦΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΣΟΦΗΣ  ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΤΟΡΒΑΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Advertisements